Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

04.12.2023 72

A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR


Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:
-Yazılım Geliştirme
- Ağ işletmenliği ve Siber Güvenlik


Çal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanının Yazılım Geliştirme Dalı okutulmaktadır.

9. sınıfta okunacak 11 saat zorunlu dersler;

Mesleki Gelişim Atölyesi (2 Saat),

Programlama Temelleri (4 Saat),

Bilişim Teknolojilerini Temelleri (3 Saat),

Bilgisayarlı Tasarım Uygulamaları (2 Saat).

2 Saat Seçmeli olarak ders seçilecektir.

10. sınıfta 14 saat zorunlu dersler; Nesne Tabanlı Programlama (10 Saat),

Robotik Kodlama (4 Saat)

11. sınıfta 17 saat zorunlu dersler;

Web tabanlı Uygulama Geliştirme (8 Saat),

Mobil Uygulamalar (5 Saat),

Grafik Canlandırma (4 Saat).

Eğitim ve Kariyer İmkanları

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

 

ÜNİVERSİTE

Bilgisayar Bölümü mezunlar Bilgisayar Öğretmenliği bölümüne ek puan alarak geçim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.